Ontdek … Lagos, de “koningin van het westen”

Centrum Lagos

Lagos is een sfeervolle stad met een Moors verleden. De maritieme geschiedenis met haar ontdekkingsreizen heeft de stad het meest beïnvloed. Al slenterend door de kronkelige straatjes kom je deze historie op veel plekken in de stad tegen.

Standswandeling

De smalle straatjes van Lagos zijn geweldig om in rond te dwalen. Daar vind je namelijk de mooiste kleine kerkjes en pleintjes met kleurrijke gebouwen met de bekende gekleurde Portugese tegeltjes, de azulejos. Je kunt op eigen gelegenheid de stad verkennen. Haal bij de VVV in Lagos een plattegrondje om geen hoogtepunt te missen. 

Wandel langs de muralhas, de oude stadsmuren die door de Moren zijn gebouwd. Sla de Ingreja de Santo António zeker niet over. Deze kerk is één van de mooiste barokke kerken van Portugal. Andere bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen zijn de Forta de Ponte de Bandeira en het museu Municipal.

Helaas heeft Lagos ook een donker verleden. Hier werden als eerst slaven uit Afrika verhandeld op de slavenmarkt. Detail: op de plek waar nu de slavenmarkt is gevestigd, is nooit een slaaf verkocht. Wil je precies weten hoe dit zit, maak dan een stadswandeling onder leiding van Luigi, die je alles over zijn stad kan vertellen. 
Rondleiding is in het Engels en duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van het enthousiasme van Luigi.

Lagos walking tour with local historian
📸 Lagos walking tour with local historian

Streetart

Lagos staat bekend om zijn adembenemende kustlijn en bruisend nachtleven. Naast prachtige kerken en andere oude monumenten, heeft Lagos ook prachtige straatkunst. Veel straatkunst. Zoveel zelfs, dat er een route is langs al deze kunstwerken.

Voor een interactieve kaart van Lagos met vermelding van alle kunstwerken, klik hier.

Lagos street art

Geniet van een middagje strand

In en rondom Lagos vind je tal van stranden, de een nog mooier dan de ander. Een aantal stranden liggen op  loopafstand van het centrum, voor andere heb je wel echt een auto nodig. 

  • Praia da Batata: is een klein strandje, waar vooral veel locals relaxen én er is een supermarkt dichtbij.
  • Praia Estudantes: vanaf het Batatastrand loop je hier zo naartoe. 
  • Praia do Pinhao: een mooi strandje tussen de kliffen! Het is wel klein én het strandje is wat moeilijker om te bereiken. Maar daardoor is het ook niet heel druk, dus dat is fijn!
  • Praia Dona Ana: op loopafstand van de oude stad wordt gezien als het mooiste strand van Portugal. Het is in ieder geval het meest afgebeelde strand! Het strand ligt beschut tussen de kliffen aan een zee van helder en rustig water. De rotsen zijn er grillig en rijzen op uit de zee, of uit het zand.
  • Praia do Camilo: net als Dona Ana wordt dit gezien als een van de mooiste stranden in de Algarve.
  • Meia Praia: Met de auto ben je in een paar minuten op Maia Praia, een werkelijk prachtig zandstrand met bedjes en parasols. In tegenstelling tot veel andere stranden in de buurt van Lagos vind je hier geen rotsformaties.
Meia Praia - Lagos
Meia Praia - Lagos

Ponte da Piedade

Wat er zeker op je lijstje moet staan – ook al is het supertoeristisch – is een bezoek aan Ponta da Piedade (prachtige rotsformaties, kliffen en grotten). Adembenemend! 

 Op slechts een paar minuten rijden van het centrum van Lagos, pronkt deze beroemde landtong met een groep rotsformaties bestaande uit geelgouden klifachtige rotsen die tot 20 meter hoog kunnen zijn. Daartussen liggen kleine gele strandjes waar je uit de wind zelfs in het najaar heerlijk van de zon kunt genieten.

Je kunt op de boulevard in Lagos tickets kopen voor een boottour, zowel in groepsverband als een privé tour. Maar het is nog leuker om te gaan kayakken, dan beleef je de grotten veel intenser en je bent lekker actief bezig. Het is ook een prachtig gebied om rond te wandelen. 

Kom hier bij zonsopgang met een kopje koffie of zonsondergang met een fles wijn, het uitzicht is dan werkelijk fantastisch!

Ponte Piedade

Dineren in Lagos

In Lagos vind je ontzettend veel eettentjes en barretjes, waardoor je iedere dag wel ergens anders kunt eten. Dit zijn onze favorieten:

Nog meer tips voor een dag in Lagos

Probeer ook zeker één van onderstaande adressen:

Geef een reactie