Coronavirus reis update | Geplande opening van bedrijven in Portugal

Coronavirus reis update

Tijdens de bijeenkomst van gisteren benadrukte Premier António Costa dat dit een voorlopig plan is, dat zal worden aangepast als Covid-19 zich sneller verspreidt dan verwacht.

4 MEI

De eerste winkels die worden geopend, zijn de kleinste, tot 200 vierkante meter. Tegelijkertijd zullen ook diensten zoals kappers en schoonheidsspecialisten (met slechts de helft van de capaciteit en op afspraak) worden geopend, evenals boekenwinkels en autoverkoop. Ook individuele sportruimtes, zoals tennisbanen mogen open, zolang kleedkamers gesloten blijven. Voor de heropening van sportscholen is nog geen datum vastgelegd. Shopping centers mogen ook nog niet open.Ook vanaf maandag zijn openbare diensten zoals financiële kantoren open voor het publiek, maar niet de burgerbureaus, om het risico van grote bijeenkomsten te vermijden.

18 MEI

Wat cafés en restaurants betreft, blijkt uit het door de regering opgestelde plan dat het mogelijk is om vanaf 18 mei koffie te drinken of aan tafel te eten. Er zal een limiet zijn aan het aantal mensen dat binnen mag zijn en de Hotel en Restaurant Association ontwikkelt een raamwerk van goede praktijken om de verspreiding van Covid-19 te stoppen.

Op 18 mei gaan ook kinderdagverblijven open voor een deel van de kinderen. Een maximum aantal is niet bepaald, aangezien de beslissing aan de ouders is: in ieder geval tijdens de eerste fase van deze opening kunnen ouders ervoor kiezen om thuis te blijven met gezinsbijstand (recht op 66% van de vergoeding). Deze steun wordt afgebroken vanaf 1 juni, de dag waarop kinderdagverblijven voor iedereen beschikbaar zullen zijn, aangezien het voorschools onderwijs ook weer opengaat, als de pandemie dat toelaat. Op 18 mei worden er centra voor beroepsactiviteiten voor mensen met een handicap geopend, hebben verschillende bronnen bevestigd aan PÚBLICO. Nog steeds op 18 mei openen winkels tot 400 vierkante meter hun deuren. De laatste stap zijn winkelcentra op 1 juni.

De heropening van de handel zal grenzen stellen aan het aantal mensen dat binnen een besloten ruimte mag komen. Naar verwachting zullen dat vier personen per 100 vierkante meter zijn. Dat wil zeggen dat er vanaf maandag 4 mei niet meer dan acht mensen tegelijkertijd in dezelfde winkel kunnen zijn. Een van de beschermingsmaatregelen voor werknemers en klanten zal het verplichte gebruik van een masker en het voorzien van handdesinfecterend middel bij de ingang zijn. Het meest gevoelige punt zijn de kleedkamers van kledingwinkels: ze worden gesloten of moeten na elk gebruik worden gedesinfecteerd. De kleding zelf moet na het passen worden gedesinfecteerd.

(Bron: vertaling van https://www.safecommunitiesportugal.com/nederlands/)

Geef een reactie