Coronavirus reis update | Fase 2 van coronaversoepelingen maandag 18 mei van start

Coronavirus reis update

Het Portugese parlement is bijeengekomen om de eerste fase van de versoepeling te analyseren. In principe gaat de 2e fase van versoepeling van start op maandag 18 mei.
Hieronder een korte samenvatting van de komende versoepelingen:

  • Vanaf 18 mei mag de grotere commercie (waaronder winkels tot 400 m2) weer open. Het dragen van beschermende maskers zijn in de winkels verplicht, bij kappers etc mag alleen op afspraak gewerkt worden en klanten dienen met masker op de afspraak te verschijnen. Andere diensten met publiek is alleen op afspraak en ook hier is het dragen van een gezichtsmasker verplicht.
  • Ook restaurants, cafe’s en terrassen mogen weer open. Er zullen specifieke regels gelden, waaronder het gebruik van 50% van de capaciteit, afstand tussen klanten moet 2 meter zijn (uitzonderingen als klanten tot hetzelfde huishouden behoren), bij voorkeur moeten er reserveringen gemaakt worden, openingstijd tussen 10am-11pm, en er is een uitgebreid schoonmaak protocol, net als bij alle andere bedrijven die open zijn.
  • Op stranden mocht alweer gewandeld worden sinds afgelopen week, maar verdere regels met betrekking tot de officiële opening volgen nog.
  • Scholen blijven nog steeds dicht, alleen het 11e en 12e jaar krijgen vanaf 18 mei lessen, vanwege toelatingsexamens voor het hoger onderwijs. Creches zijn ook open.
  • Het regime van telewerken blijft in mei nog van kracht waar dit mogelijk is.

De quarantaine voor mensen die ziek zijn of symptomen hebben blijft ook gewoon van kracht.


De landsgrenzen met Spanje blijven nog tot zeker half juni dicht. Verschillende luchtvaartmaatschappijen geven aan dat ze eind mei/begin juni weer naar Portugal zullen vliegen, maar exacte details zijn nog niet bekend. Ook moet er gelet worden op de regelgeving met betrekking tot quarantaine bij terugkeer in eigen land en aankomst in het land waar je naar toe gaat. Vluchten naar Lissabon zijn al dagelijks beschikbaar.

Geef een reactie