Coronavirus reis update | Portugal krijgt kleurcode GEEL

Het kabinet past de regels voor vakantie binnen Europa vanaf vandaag aan. Portugal krijgt kleurcode geel, waardoor het gemakkelijker wordt erheen te reizen. We kunnen onze koffers weer inpakken.

Dinsdag 27 juli 2021

Het kabinet past de regels voor vakantie binnen Europa vanaf vandaag aan. Portugal krijgt kleurcode geel, waardoor het gemakkelijker wordt erheen te reizen. Reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn of geen coronaherstelbewijs hebben, moeten een negatieve test kunnen overleggen als ze terugkeren naar Nederland vanuit een Portugal. Dat maakte het kabinet gisteren bekend.

Kleurcode

Vanaf vandaag gaan de nieuwe kleurcodes gelden. Een oranje reisadvies wordt vanaf 27 juli alleen nog gegeven aan landen waar een zorgwekkende nieuwe variant van het virus is die nog niet wijdverspreid is in Nederland.

Terugkeer naar Nederland

Bij terugkeer naar Nederland gaan er strengere regels gelden om een nieuwe besmettingspiek te voorkomen. Alle reizigers van 12 jaar en ouder die uit Portugal terugkeren, hebben een corona-  of vaccinatiebewijs nodig. Dat kan via een volledige vaccinatie die een geldige QR-code geeft in de CoronaCheck-app. Heb je deze niet, dan kun je je in Portugal laten testen. De PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een antigeentest maximaal 24 uur. Alleen met een negatieve testuitslag mag je terugkeren naar Nederland. Een overzicht van testlocaties vindt je hier.

Wie met het vliegtuig, boot, trein of bus reist, wordt gecontroleerd door de vervoersmaatschappij, maar het kabinet benadrukt dat ook mensen die met eigen vervoer terug naar Nederland komen, gecontroleerd kunnen worden.

Testen na terugkeer in Nederland

Ook mensen die volledig gevaccineerd zijn, krijgen het advies om bij terugkomst in Nederland zichzelf te testen. Voor wie niet volledig is gevaccineerd of geen coronaherstelbewijs heeft geldt het “dringende advies” om zichzelf te testen op de dag van terugkeer en de vijfde dag in Nederland. Dat kan een zelftest zijn, maar mag ook gratis bij de GGD.

Voor reizigers uit EU-landen geldt geen quarantaineplicht als ze in Nederland aankomen, behalve als sprake is van een nieuwe virusmutant in het land waar ze vandaan komen.

Links met actuele informatie over reizen naar Portugal ivm het coronavirus

Meer informatie

Links met informatie

Links met informatie over corona en reizen van en naar Portugal:

Nederlandse Ambassade

Heb je vragen over reizen van of naar Portugal? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade via LIS-CA@minbuza.nl, via het contactformulier (https://www.nederlandwereldwijd.nl/contact/contactformulier) , door te bellen met: +351 21 391 49 00 of +31 247 247 247 of een bericht te sturen via WhatsApp: +31 6 8238 8055.

Geef een reactie