Cultuur | Capela dos Ossos in Faro

Capello dos Ossos - Faro

Achter de Igreja de Nosso Senhora do Carmo vind je de Capela dos Osso: jawel, een bottenkapel.

De kapel maakt deel uit van de prachtige 18e-eeuwse Igreja da Nossa Senhora do Carmo (Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel) kerk. Deze prachtige kerk heeft een witgekalkte barokke buitenkant en rijkelijk vergulde binnenkant. Aan de achterkant van de kerk, aan de rechterkant, leidt een kleine deur naar een ommuurde tuin en hier bevindt zich de Capela dos Ossos.

Capelas dos Ossos, de bottenkapellen van Portugal, zijn gebedshuizen waar het plafond en de muren geheel of gedeeltelijk zijn beplakt met menselijke resten. Niet zomaar in in het wilde weg beplakt, maar zeer gestructureerd in mooie patronen.

Bottenkapellen dienden er toe om de levenden te wijzen op de kwetsbaarheid van het leven en de vergankelijkheid van de materiële wereld. Een inscriptie boven de deur luidt: “Para aqui a considerar que a este estado has de chegar” (stop hier en bedenk dat ook jij deze staat zult bereiken).

De Capela dos Ossos in Faro is de laatste rustplaats voor meer dan 1.250 skeletten. De lichamen werden in 1816 opgegraven op de overvolle begraafplaatsen in Faro. De beenderen behoren toe aan de karmelieten die ooit in de Carmo-kerk dienden.

Een beetje luguber, maar zeker een must see!

One thought on “Cultuur | Capela dos Ossos in Faro

Geef een reactie