Bestel je koffie als een local

In Portugal draait het leven om koffie. Koffie maakt deel uit van de Portugese cultuur. Portugezen drinken koffie voor hun plezier, maar ook als excuus om vrienden te ontmoeten en te socializen. In Portugal hoef je dan ook nooit ver te lopen voordat je bij een pastelaria- of koffieshop komt.

Portugal is vierde op de ranglijst van meest koffiedrinkende landen in de Europese Unie en de kwaliteit van de koffie doet zeker niet onder voor die van Italië. De Portugezen kunnen teren op een meer dan drie eeuwen oude koffiecultuur. De eerste koffiebranderijen had je al eind zeventiende eeuw in Lissabon.

Waar drink je koffie in Portugal? De pastelaria is plek waar dit meestal wordt geserveerd. Een pastelaria is een mix van een bakkerij, café en een bar. En elke stad of dorp heeft er minstens één.
‘s Ochtends is het voor de Portugezen heel normaal om in cafés en pastelarias te ontbijten in plaats van thuis. De voorkeur voor koffie gaat uit naar elke combinatie van koffie en melk.

Typerend zijn de soort van koffie-hoeken in de shoppingcentra waar je aan de balie een koffie besteld en ook daar opdrinkt. Je gaat er niet even rustig bij zitten (er zijn überhaupt geen stoelen), maar je slaat ´m achterover zo gauw het kan en vervolgt je weg. 

Koffie is in Portugal voller van smaak en wordt in vele variaties gedronken. Laten we eens kijken naar de typische soorten koffie die je in Portugal tegen komt.

Um Café
Um Café

Um Café

Café is misschien wel de eenvoudigste en meest voorkomende koffie die je overal zult vinden. Het is in wezen de Portugese espresso, en is kort, scherp en gloeiend heet.

Het is verwarrend dat café in verschillende delen van Portugal verschillende namen heeft. In het noorden en vooral in Porto wordt het een Cimbalino genoemd. In Lissabon en omgeving wordt het een Bica genoemd. Er is geen vaste regel, en de lokale bevolking begrijpt de betekenis van alle drie, en gebruikt meestal ook alle drie de woorden.

Leuk feitje (dat ik ooit op de achterkant van een suikerpakje las) is dat Bica het een acroniem is voor “Beba isso com açúcar”, wat betekent “drink dit met suiker”. 

Um Café Cheio en Uma Bica Cheia
Um Café Cheio en Uma Bica Cheia

Um Café Cheio en Uma Bica Cheia

Een café cheio of bica cheia is een kleine espresso met een beetje water erbij. Voor een café wordt het het espressokopje meestal voor de helft gevuld, bij een café cheio wordt het kopje bijgevuld met heet water.

Um Café Duplo

Simpelweg een dubbele espresso. Het espressokopje wordt vol geserveerd, met twee shots espresso.

Um galão
Um galão

Um Galão

Zin in een latte? Bestel dan in Portugal um Galão. Deze drank bevat ongeveer ¼ koffie en ¾ gestoomde melk en wordt meestal geserveerd in een hoog glas.

Um Pingado

Um Pingado is gewoon een koffie, geserveerd met een klein scheutje melk.

Um Abatanado

Um Abatanado is een zwarte koffie die in een grotere beker wordt geserveerd. Het is dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als bij een café, maar er wordt meer water gebruikt. Het is de koffie die het dichtst in de buurt komt van een americano of zwarte gefilterde koffie.

Cappuccino
Cappuccino

Cappuccino

Je kunt in Portugal een cappuccino bestellen, maar je krijgt waarschijnlijk niet wat je verwacht. Voor de meesten is een cappuccino een shot espresso, gevuld met gestoomde melk en overgoten met melkschuim. Sommige pasteleria’s in Portugal serveren je een Galão of meia de leite als je een cappuccino besteld, terwijl andere misschien wat slagroom op een abatanado doen. Vraag daarom altijd om een ‘meia de leite direta’. Dan krijg je échte koffie uit het espresso koffiezetapparaat mét, als je mazzel hebt, opgeschuimde melk.

Um Garoto

Um Garoto, is een iets grotere Pingado. Een garoto heeft evenveel melk als koffie en wordt geserveerd in de typische espressokop.

Uma Meia de Leite

Meia de Leite betekent letterlijk halve melk. Het wordt geserveerd in een grotere beker (even groot als een abatanado) en is ongeveer 50/50 koffie en melk.

Um Café com Cheirinho

Café com Cheirinho vertaalt zich letterlijk naar koffie met een geur. Het is de Portugese versie van een alcoholische koffie gemaakt van een café en meestal een cognac of Aguardente. Maar het kan ook andere namen hebben. Het is een Bica com Cheirinho in het noorden, en een vrij gezellige Café com Música op Madeira en de Azoren.

Wat bestel je bij je koffie

Het gemakkelijkste om te bestellen, vooral als je Portugal voor het eerst bezoekt, is een pastel de nata (wat veel mensen een Portugese custardtaart noemen).

Dit is niet het enige gebak van Portugal, maar het is een goede optie om mee te beginnen. Veel pastelarias serveren rond lunchtijd ook een maaltijd, wat bijna altijd iets traditioneels is en meestal ook heel betaalbaar. Als je traditionele Portugese gerechten wilt proberen, is het café een goede plek om naartoe te gaan.

One thought on “Bestel je koffie als een local

Geef een reactie