Auto huren in de Algarve

Portugal is een perfect land om een auto te huren en de omgeving te verkennen. Zeker in de Algarve is een auto huren zeker aan te raden. Je kunt zo alle mooie plekjes langs de kust bezoeken op je eigen tempo. Met een huurauto ervaar je alle vrijheid en kun je gaan en staan waar je wilt.

Waar je in de Algarve een auto kunt huren en wat er allemaal bij komt kijken, lees je hieronder.

Autorijden in Portugal

Autorijden in Portugal is erg vergelijkbaar met autorijden in Nederland. De verkeersregels komen veelal overeen en de wegen zijn goed. 

Wil je meer weten over de verkeersregels in Portugal, lees dan dit artikel van de ANWB.

Rijbewijs

Doordat Nederland binnen de EU valt is ons Nederlands rijbewijs voldoende in Portugal. Een internationaal rijbewijs is dus niet nodig om mee te nemen.

Wegennet

Portugal beschikt over een uitgebreid wegennet, bestaand uit snelwegen (AE), hoofdwegen  (IP), verbindingswegen (IC), nationale wegen (EN) en gemeentelijke wegen.

Auto huren tijdens je vakantie in de Algarve, Portugal

Tolwegen

Snelwegen staan in Portugal bekend als estradas en zijn vrijwel allemaal tolwegen (portagens). De tolwegen beginnen allemaal met de letter A.

Voor het gebruik van sommige snelwegen moet je in Portugal tol (portagem) betalen. Meestal hangen er camera’s boven de weg die je kenteken of tag scannen en betaal je de tol digitaal. Slechts op een beperkt aantal trajecten is het mogelijk contant te betalen. De opties worden met symbolen boven de tolpoorten aangeven. 

Een wegenkaart met een tolcalculator is te vinden op portagens.infraestruturasdeportugal.pt en estradas.pt.

Tol betalen met toltag

Om de tol van de huurauto makkelijk te kunnen betalen, huur je bij het autoverhuurbedrijf een tag. Het verhuurbedrijf kan dan de kosten voor de tol afschrijven van je creditcard. Vaak wordt er eenmalig een bedrag van rond de €15 in rekening gebracht om de tag te activeren. 

Vooraf hoef je geen contact op te nemen met het autoverhuurbedrijf over de huur van de tag, je kan dit eenvoudig regelen bij het ophalen van je huurauto.

Tol betalen zonder toltag

Wie een huurauto huurt die geen uitrusting heeft voor registratie van de tolgelden, kan de kosten alleen achteraf betalen. Dit werkt als volgt:

  • Het kenteken van de huurauto wordt automatisch geregistreerd als het voertuig een tolpoortje passeert.
  • De tol moet achteraf betaald in een zogenaamde ‘payshop’. In veel plaatsen zijn die ondergebracht in kiosken, herkenbaar aan het bordje Payshop. Makkelijker is het om de rekening te betalen bij het plaatselijke postkantoor (CTT). NB: dit kan alleen voor auto’s met een Portugees kenteken.
  • De betaling kan vanaf de 2e werkdag na het passeren van het tolpoortje en gedurende 5 werkdagen voldaan worden in elke willekeurige plaats. Bij betaling moet het kenteken van de huurauto worden opgegeven. Er wordt dan in de computer gekeken welke trajecten gereden zijn. Vervolgens moet het verschuldigde tolgeld worden betaald, plus € 0,25 administratiekosten per tolheffing (maximaal € 3). De betaling wordt in de computer geregistreerd.
  • Neem het huurcontract mee, dan kun je eventueel aantonen vanaf welke datum de auto gehuurd is, zodat je niet hoeft te betalen voor trajecten die je niet gereden hebt.
  • Als de betaaltermijn van 5 dagen is verlopen zonder betaling van het tolgeld, zal de bestuurder van de huurauto een boete worden opgelegd, verhoogd met administratiekosten. Het verhuurbedrijf is verplicht de klant te identificeren, indien niet betaald is. Om achteraf niet voor verrassingen te komen staan kun je dus het beste binnen de betaaltermijn betalen.

Wil je nog meer informatie over tol betalen in Portugal, lees dan dit artikel van de ANWB.

Tanken

Overal in Portugal vind je tankstations waar je kunt tanken. Ze bevinden zich vooral langs de snelwegen, aan de rand van steden en langs doorgaande wegen in kleinere plaatsen. Hou er wel rekening mee dat er langs de snelwegen een flinke afstand kan zitten tussen de tankstations – ze kunnen meer dan 50 kilometer van elkaar verwijderd liggen.

Langs de snelwegen zijn benzinestations 24 uur per dag open. Elders zijn ze meestal open van 7 uur ‘s ochtends tot 22 uur of 24 uur ‘s avonds. Je kunt betalen met contant geld, een bankpas of een creditcard. Voor betaling met creditcard wordt vaak een toeslag berekend van € 0,50.

Let er bij het tanken op dat je de juiste brandstof kiest, de Portugese namen van benzine en diesel lijken namelijk op elkaar: gasóleo is diesel en gasolina is benzine.

Meer informatie over tanken in Portugal vind je hier.

Auto huren tijdens je vakantie in de Algarve, Portugal

Praktische informatie voor het huren van een auto in de Algarve

Waar kan in een auto huren in de Algarve?

In de Algarve zijn veel aanbieders van huurauto’s te vinden. De meeste vind je rondom het vliegveld van Faro. Hieronder geef ik je een aantal mogelijkheden.

All-inclusive autohuur

Wil je van tevoren de autohuur van A tot Z geregeld hebben? Met een huurauto van Sunny Cars rijd je zorgeloos tijdens je vakantie. Verborgen kosten houden ze niet van, daarom is de prijs transparant en is werkelijk alles inbegrepen, met uitzondering van extra’s*. Zo weet jij vooraf precies waar je aan toe bent en is er bij het ophalen van de huurauto geen gedoe over extra toeslagen of verzekeringen. Het enige wat jij hoeft te doen is genieten van die mooie, ongelimiteerde kilometers.

Mijn ervaring met Sunny Cars is tot nu toe altijd goed geweest. Het bedrijf zit in Nederland, maar is ook vanuit het buitenland altijd bereikbaar. En de huurauto haal je gewoon op op het vliegveld van Faro.

De voordelen van een huurauto bij Sunny Cars zijn:

 • ongelimiteerd aantal kilometers
 • WA-dekking o schadeverzekering o diefstalverzekering
 • terugbetaling van eigen risico o dekking glas-banden-bodem-dakschade
 • 24/7 te bereiken op Nederlands noodnummer

*Je hoeft dus ter plaatse géén extra verzekeringen meer af te sluiten. Hooguit betaal je bij voor extra’s, zoals de huur van een tag voor de tol, navigatie of een kinderstoel.

Gunstig geprijsd

Zoek je een verhuurbedrijf met gunstige prijzen, kijk dan eens bij Drive on Holidays. Met name als je een tweede bestuurder wilt boeken, kan deze optie voordeliger zijn. Zij zitten niet op de luchthaven zelf. Je wordt op de parkeerplaats van het vliegveld opgehaald en met een pendelbus naar de verhuurlocatie gebracht. De rit hiernaartoe duurt ongeveer 10 minuten.

Of boek online een huurauto via Rentalcars.com. Daar kan je alle aanbieders en verschillende auto’s met elkaar vergelijken om zo de auto te vinden die het beste bij jou past. Daarnaast kan je vaak tot 48 uur van te voren gratis je boeking annuleren of wijzigen. Alle voorwaarden staan heel duidelijk aangegeven op de website dus je hoeft niet bang te zijn voor vervelende verrassingen.
Rentalcars heeft een Nederlandse klantenservice voor het geval je vragen hebt over het huren van een auto of als er onderweg problemen zijn.

Ook kun je vaak via de luchtvaartmaatschappij waarbij je je vliegtickets boekt goedkopere auto’s huren.

Andere opties voor autohuur

Autoverhuurbedrijven waar onze huurders positieve ervaringen mee hebben zijn o.a.:

Klik hier voor nog meer aanbieders.

Auto huren tijdens je vakantie in de Algarve, Portugal

Wat kost een huurauto in Portugal?

Je kunt al een auto huren in Portugal vanaf €18 per dag inclusief verzekering, afhankelijk van de categorie waarin je huurt. Hou er echter wel rekening mee dat je in het hoogseizoen, dus in de zomermaanden, al snel het dubbele betaalt. 

Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren in Portugal?

Het ligt aan het verhuurbedrijf vanaf welke leeftijd je een auto kan huren in Portugal. In de meeste gevallen is dit 21 jaar. Vaak moet je tot een leeftijd van 25 jaar een ‘jonge-bestuurderstoeslag’  betalen. 

Auto huren tijdens je vakantie in de Algarve, Portugal

Extra tips voordat je in de huurauto stapt

 • Voor alle autoverhuurders geldt: laat je geen extra verzekeringen aansmeren die je niet nodig hebt, want daar zijn ze goed in.
 • En check de auto zorgvuldig op schade voordat je weg rijdt!!
 • Neem wanneer je gaat auto rijden in Portugal altijd je verzekeringspapieren, paspoort of ID, kentekenbewijs en groene kaart mee.
 • Je hebt een geldig rijbewijs nodig om een auto te huren die je 1 jaar, of soms zelfs 2 jaar, in je bezit moet hebben.
 • Wanneer je naar een bezienswaardigheid gaat en je laat tassen of andere waardevolle spullen in de auto liggen, zorg dan dat dit uit het zicht ligt in de kofferbak. Doe de kofferbak ook niet meer open wanneer je al bent geparkeerd. Zo weet niemand wat er in je kofferbak ligt.

Wil je goed voorbereid een auto huren in Portugal, lees dan zeker ook deze handige informatie van de Consumentenbond. Met daarin 5 veel gebruikte trucs van verhuurbedrijven waardoor je onverwacht veel meer betaalt dan verwacht.

Ben jij je vakantie naar de Algarve aan het voorbereiden en nog op zoek naar een vlucht? Lees dan ook eens dit artikel over het vinden van vluchten met Google Flights.

One thought on “Auto huren in de Algarve

Geef een reactie