Coronavirus reis update | Aanvullende maatregelen in 121 portugese gemeenten

Coronavirus reis update

Vanaf woensdag 4 november zijn er een aantal extra maatregelen genomen om de grote toename van Covid19 gevallen in te perken. Er is voor deze maatregelen besloten om het gezondheidsysteem niet over te belasten en tegelijktijd de economie zo min mogelijk te schaden.

Elke gemeente die meer dan 240 actieve gevallen per 100.000 inwoners heeft (of dicht bij een gemeente ligt die zo veel besmettingen heeft), is door deze nieuwe maatregelen betroffen. Het betreft in totaal 70% van de totale bevolking van Portugal.

In de Algarve gaat het op dit moment uitsluitend om de gemeente São Bras de Alportel. In de lage Alentejo staat Beja op de lijst. Elke 2 weken wordt de situatie opnieuw beoordeeld.Voor de inwoners van de betrokken gemeenten geldt:

  • zo veel mogelijk thuis blijven! Alleen voor urgente zaken het huis verlaten.
  • verplicht thuis werken, als dit mogelijk is
  • winkels sluiten op zijn laatst om 22.00 uur en restaurants om 22.30, met een maximale bezetting van 6 per tafel (behalve mensen van hetzelfde huishouden)
  • bijeenkomsten van maximaal 5 personen
  • er worden geen markten of dergelijke evenementen gehouden

Dit alles is dringend nodig om het gezondheidssysteem niet te overbelasten. De testcapaciteit wordt verder opgeschroefd en er worden vanaf 9 november ook sneltesten ingezet. In oktober was 8% van alle testen positief (eerder gemiddeld 4,1%). Ook worden er extra ziekenhuis en IC plekken gerealiseerd en extra artsen en verplegend personeel hiervoor geworven.
De bevolking wordt ook dringend verzocht om de app Stay Away Covid te downloaden op hun smartphones. Dit om de tracking van besmettingen te vergemakkelijken. Tot nu toe hebben dit al ruim 2.5 miljoen mensen gedaan.

Geef een reactie